Sommige software selectietrajecten van het Nederlands Kenniscentrum eindigen in een keuze voor een open source ERP omgeving. Bedrijven die een selectietraject in gang zetten met hulp van het NKC hebben verschillende redenen om hiervoor te kiezen en in dit artikel proberen wij de voordelen en nadelen van open source ERP naast elkaar te zetten en de redenen te duiden. Ook komen een aantal partijen ter sprake die volwassen open source ERP software aanbieden en die veelvuldig als eindresultaat uit een mede door het NKC gefaciliteerd software selectietraject naar voren kwamen.
In 2004 publiceerde het magazine ‘Computerworld’ een artikel met als titel ‘Open Source ERP, een haalbaar alternatief?’ Daarin werden twijfels geuit over de continuïteit die sommige open source pakketten konden bieden. De strekking van het artikel was eigenlijk; kijk uit, u wilt kosten besparen op lange ERP implementatietrajecten en dure licenties maar zorg er wel voor dat u een volwassen en door een ‘community gedragen’ open source ERP pakket in huis haalt. Nog beter, als u zelf kennis in huis heeft om het pakket te onderhouden dan scheelt dat een slok op een borrel. Inmiddels zijn we al 12 jaar verder en zijn er zeker volwassen open source pakketten voor handen en een groot aantal professionele partijen die open source ERP implementeren of daarvoor maatwerk leveren.
Geen vendor lock-in maar niet gratis
Open source ERP is niet altijd gratis. De meeste partijen bieden zowel een gratis als een ‘enterprise’ pakket aan. Wellicht de belangrijkste reden om te kiezen voor een Open Source ERP systeem is de vrijheid om te kiezen met welke (implementatie)partij u samenwerkt. U heeft dus geen ‘Vendor Lock-in’ zoals dat genoemd wordt, oftewel; u bent niet afhankelijk van één specifieke leverancier. Bent u niet tevreden over de service die u krijgt, dan kunt u een andere partij vragen om het beheer of de ontwikkeling van de software over te nemen. Bedrijven die open source ERP oplossingen aanbieden baseren hun verdienmodel op een aantal diensten:
- Support op het product
- Consultancy en Advies
- Implementatie
- Migratie services
- Enterprise versies
- Ontwikkelen van extra modules
- Software as a service (SAAS)
Nadelen van open source ERP
De ‘core’ of basiscode van open source ERP software wordt als het goed is ook geregeld geupdate. Is uw maatwerkapplicatie daar goed tegen bestand of moet u telkens weer wat laten aanpassen? Juridische aspecten rondom open source ERP zijn ook niet altijd even duidelijk. Omdat de broncode door een groot aantal specialisten wordt ontwikkeld, is het niet altijd even duidelijk wie verantwoordelijk is als er iets niet meer werkt. Ook kunnen commerciële partijen een open source ERP-oplossing overnemen en kan bijvoorbeeld de verdere ontwikkeling van de software worden stopgezet. Naast deze nadelen moet u zich goed afvragen of de kostenvoordelen die u op het moment van implementatie heeft, opwegen tegen de mogelijke aanpassingen die u later moet verrichten. Is de door u gekozen open source omgeving in staat om met uw onderneming mee te groeien?
Een aantal open source ERP oplossingen toegelicht
- Odoo
Odoo (voorheen OpenERP) wordt gebruikt voor diverse zakelijke toepassingen. Sinds de naamwijziging medio 2014 wordt het platform steeds meer als een ‘gewone’ ERP-oplossing gezien, inclusief alle diensten die een commerciële parij ook zou hebben. Vanuit het salesoffice van Odoo in Brussel wordt de software commercieel in de markt gezet. Voor ieder proces is wel een Odoo module in te zetten, van website en e-commerce tot productie, voorraadbeheer en boekhouding, allemaal geïntegreerd in één ERP-Systeem. U moet Odoo eigenlijk zien als een softwareplatform dat door diverse IT-bedrijven wordt gebruikt om speciale ERP-functionaliteit te ontwikkelen. Ze ontwikkelen dus zelf softwaremodules op basis van de softwareblauwdruk die Odoo biedt. Er zijn vele Odoo specialisten in Nederland actief waaronder B-Informed, Aardug, ERPologic en i4Knowlegde. Warehouse Management functionaliteit op basis van het Odoo platform wordt door diverse partijen aangeboden. - Compiere
Compiere is een makkelijk aanpasbare web-based ERP applicatie. Compiere ERP-software wordt geleverd in de ‘Community’ en ‘Enterprise’ edities en wordt momenteel door meer dan tienduizend bedrijven over de hele wereld gebruikt. De software beschikt over een groot aantal geïntegreerde business functionaliteiten. De modules voor bijvoorbeeld Customer Relationship Management, Partner Relationship management, Warehouse Management Systems, Supply chain management en Workflow management maken de software zeer flexibel. Compiere is voor geschikt voor bedrijven die actief zijn in de detailhandel, industrie of de gezondheidszorg. - OpenBravo
Op dit moment wordt OpenBravo door meer dan 6.000 bedrijven wereldwijd gebruikt. Een sterk punt van dit systeem is dat het erg goed schaalbaar is. Webshops kunnen al beginnen met OpenBravo te gebruiken en komen niet in de problemen als de onderneming groeit. Openbravo kan daarbij ook goed samenwerken met een groot aantal partners, waardoor het makkelijk is om Openbravo in elk bedrijf integreren. Openbravo is een ‘webbased’ programma dat is gebaseerd op open source Compiere ERP-programma. Het biedt applicaties voor het opslaan en verwerken van productinformatie, klantinformatie, order tracking en workflow management.
Wilt u meer weten over Open Source ERP software?
Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.
U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan leveranciers. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.