Onlangs heeft Omnicard bewust gekozen voor virtualisatie met Hyper-V. Hierdoor kunnen zij hun klanten een betrouwbare eigen server bieden.
Beheerste flexibiliteit. Veertien man en toch virtualiseren?
“Juist virtualiseren,” reageert Henk van der Boom. “Dit past in ons dienstenaanbod dat wij telkens verder verbreden en verdiepen. Wij leveren totaaloplossingen aan onze klanten op het gebied van chipkaarttechnologie en vanuit onze historie komt bij ons betrouwbaarheid op de eerste plaats. Een veilig beheer van gegevens, duidelijke afspraken en een goede begeleiding en service. Voor de Hogeschool van Amsterdam hosten wij nu de server hier in Alphen aan den Rijn met de zekerheidsgarantie dat alles draait op een eigen server. Alle data gescheiden van onze andere (klant)systemen.“
Virtualiseren met Microsoft Hyper-V
“Veelal attenderen wij onze relaties op de mogelijkheden van virtualisatie,” reageert Eric Carree, directeur van De Computerwacht dat vanaf het eerste uur als automatiseringspartner bij OmniCard over de vloer komt. “Maar de omvang van OmniCard maakt dat je normaalgesproken eerder denkt over een oplossing op basis van Microsoft Small Business Server met SQL Server. Henk van der Boom had echter al wat geëxperimenteerd met VMware op een notebook en zag de mogelijkheden. Toen zijn we verder gaan praten wat er allemaal nog meer mogelijk is wanneer je de complete serveromgeving virtualiseert. Er moest hier iets gebeuren. De zes fysieke servers varieerden in leeftijd van twee tot acht jaar. Daar hadden we een één op één vervanging van de oudere systemen in gang kunnen zetten, maar we hebben er een totaalproject van gemaakt.” Henk van der Boom: “Er is een ruwe begroting gemaakt, de voordelen zijn getoond en er is realistisch en open naar de toekomst een voorstel uitgewerkt. Toen hebben we knopen gehakt en daarna is het snel gegaan. Alles bij elkaar hebben we zo’n drie weken de specialisten van De Computerwacht over de vloer gehad. Het betrof hier niet enkel de virtualisatie van de zes servers, maar er moest ook een storageomgeving gebouwd worden. De servers moesten gemigreerd worden van Windows Server 2003 naar 2008 en er moest getest worden terwijl alles doordraaide want de business ging natuurlijk ook gewoon door. Stuk voor stuk zijn we daarna de servers over gaan zetten. Dat is ook het mooie van Hyper-V, dat het gefaseerd kan. Ik had ervaring met VMware, maar Hyper-V bleek beduidend voordeliger en De Computerwacht doet niet anders en ik begrijp nu waarom.”
‘Softwarematige clustering’
Nu draaien er twee fysieke hostservers met daarop acht virtuele servers en een MSA (Network Attached Storage). “In het begin was de fail over functionaliteit nog niet voorhanden en moesten we bij uitval handmatig de virtuele omgeving overzetten naar de andere server. Dat hebben we gelukkig niet bij de hand gehad en nu met Microsoft Windows Server 2008 R2 is ook de fail over ingeregeld. We hebben daartoe de servers met extra geheugen uitgebreid, want ze moeten in staat zijn om de complete andere server met alle virtuele servers over te nemen. En we hebben de domain controller ‘eruit gehaald’ zodat de storage toch altijd benaderbaar is. We zijn nu flexibeler dan ooit, doordat we eenvoudiger kunnen testen, veel verschillende servers naast elkaar kunnen draaien en ook klanten een eigen server kunnen toewijzen.”
Een betrouwbare partner die niet gaat voor snel gewin maar de lange termijnrelatie
OmniCard heeft het beheer van de desktops in eigen handen. “De server- en storagekant en de complete infrastructuur worden beheerd door De Computerwacht. Wij werken samen op basis van vertrouwen en op basis van meer dan tien jaar ervaring met elkaar. Dit was voor ons doen een groot project en dat hebben we ook bewust niet uit elkaar getrokken. Alles in één hand is wel zo duidelijk. De Computerwacht is een kennispartner die qua ideeën en werkwijze helemaal bij ons past, zo opereren wij ook naar onze klanten toe.” Eric Carree: “Wij verzorgen het remote beheer. En regelmatig komen we op locatie voor vaste werkzaamheden zoals updates, back-up terugzetten en dergelijke. Persoonlijk contact blijft belangrijk.”