Een bedrijf actief op het gebied van crossmediale marketing verzorgt de begeleiding, uitvoering en terugkoppeling van communicatiecampagnes, zowel online als in print. De organisatie bestaat uit circa 50 medewerkers en beschikt over een eigen magazijn van waaruit brieven, boeken en CD’s worden verpakt en verspreid door het hele land. In januari 2014 legde het bedrijf contact met het Nederlands Kenniscentrum voor een eerste oriëntatie op een nieuw in te voeren ERP-oplossing voor circa 10 gebruikers.
ERP software voor productie, logistiek en financiën
Voor het bedrijf waren de aansturing van het magazijn, de voorraadbeheersing alsmede een goede koppeling met het zelfgebouwde financiële systeem van groot belang. Eigenlijk stond een geheel Warehouse Management System (WMS) op het verlanglijstje. Ook automatische facturatie moest binnen de nieuwe ERP-oplossing worden meegenomen. Na advies van verschillende consultants werd gekozen voor Odoo.
Stapsgewijze Implementatie van Open ERP
Odoo werd bij het desbetreffende bedrijf stapsgewijs geïntroduceerd en geïmplementeerd. Het kostte tijd voor het personeel om bekend te raken met de modules. Het programma voldoet aan de verwachtingen en de problemen, die het bedrijf vooraf nog had, zijn verholpen.
Over Odoo
Sinds de eerste versie in 2005 is Odoo nu met versie 8.0 uitgerust met meer dan 700 modules die van de eigen app-store te downloaden zijn. De vele mogelijkheden maakt de keuze tussen al de verschillende applicaties voor de beginner uiteraard lastig. Bedrijven hoeven niet voor een volledige ERP-omgeving van Odoo te kiezen, maar kunnen ook alleen een aantal apps inzetten. Dat heeft zo zijn voordelen, vooral als men initieel niet teveel wilt investeren in een complete ERP-omgeving.
Waarom kiezen voor Open Source ERP?
Het meest gehoorde voordeel van Open Source ERP is de volgende; bij open source applicaties is de broncode meegeleverd en kunnen andere programmeurs (relatief) eenvoudig aanpassingen doen indien dat nodig is. Een bedrijf is dus niet meer afhankelijk van één leverancier (de zogenoemde ‘vendor lock-in’). Uiteraard zijn er ook een aantal aspecten aan Open Source ERP waarop men goed moet letten zoals onder meer; de verwachte continuïteit van de leverancier, de aanwezigheid van eigen ontwikkelcapaciteit (indien noodzakelijk), de kwaliteit van de implementatiepartner en de verwachte toekomstige investeringen in maatwerk en onderhoud.
Voor het maken van een afgewogen keuze tussen Open Source ERP en reguliere ERP-systemen kunt u altijd bij het Nederlands Kenniscentrum informatie aanvragen. Heeft u ook behoefte aan informatie over bedrijfssoftware selectie, vraag het software informatie pakket aan!
Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen aanvrager en softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven.