Financiële software loopt uiteen van simpele Excel-sheets tot ingewikkelde consolidatietoepassingen waarmee multinationals de resultaten van hun wereldwijd verspreid liggende vestigingen verwerken.
Dit verzamelbegrip omvat diverse soorten software waarmee organisaties hun financiële reilen en zeilen ondersteunen. Financiële software loopt uiteen van simpele Excel-sheets tot ingewikkelde consolidatietoepassingen waarmee multinationals de resultaten van hun wereldwijd verspreid liggende vestigingen verwerken.
Wat zijn de trends?
- Het gebruik van online-boekhouding neemt hand over hand toe. In 2005 deed bijvoorbeeld 1 procent van de Nederlandse ondernemers online de boeken, inmiddels is dat percentage gestegen tot 6,5 procent. Voor 2007 ligt de verwachting voor internetaccounting op 13 procent, aldus een onderzoek van Heliview Research. Online-boekhouden begint uit te groeien tot een succesvolle application service provider-dienst. Daarbij neemt een bedrijf applicatiefunctionaliteit af, maar draait de software elders en zorgt de leverancier voor het beheer. Voor sommige ondernemers vormt dit nog een drempel; zij willen hun boekhouding in eigen beheer houden.
- Elektronisch factureren en betalen wint aan populariteit. Uit onderzoek blijkt dat klanten die een elektronische factuur krijgen en direct online kunnen afrekenen, dat ook sneller doen. De gemiddelde betalingstermijn halveert. En het scheelt in de papier- en verzendkosten. Banken zijn inmiddels met een aantal andere organisaties druk in de weer met digitale nota’s en acceptgiro’s. Ook voeren ze het gezamenlijk internetbetaalsysteem Ideal, waarmee klanten bij webwinkels hun eigen bank selecteren om online de bestelde producten af te rekenen.
- De meeste rekeningen blijven echter van papier. Maar ook daar is een automatiseringsslag zichtbaar. Steeds meer bedrijven zoeken naar een oplossing voor het verwerken en archiveren van binnengekomen facturen. Factuurautomatisering, waarbij de gebruiker de papieren inkoopfactuur scant, waarna deze digitaal verwerkt en opgeslagen kan worden, rukt op.
- Debiteurenbewaking krijgt serieuze aandacht. Organisaties houden dit vaak nog (slordig) bij via hun boekhoudsoftware, maar dat stelt niet meer voor dan een lijst van debiteuren en openstaande posten, en het automatisch versturen van aanmaningen. Dit volstaat niet om het betaalgedrag van debiteuren te sturen. Het is opvallend hoe vaak ondernemingen zogenaamd oninbare schulden na de normale betalingstermijn van negentig dagen afschrijven. De laatste jaren is echter een kentering zichtbaar en zoeken managers naar it-hulpmiddelen die wanbetaling moeten signaleren en het liefst voorkomen. Het speelveld van verkopers van debiteurenbeheersoftware is ook verbreed. Voorheen was het beperkt tot de Amerikaanse bedrijven I-Many en SunGard/Getpaid (internationaal) en lokale specialisten als Onguard. Inmiddels beschikken de grote financiële softwaremakers eveneens over modules en bieden incassobureaus online-beheerdiensten aan.
- De financieel-analytische applicaties doen het uitstekend. Organisaties, zowel commercieel als non-profit, zoeken opgejaagd door de roep om transparantie naar adequate ‘business performance’-meters. De combinatie van planning, budgettering en ‘scorecard’-initiatieven (bpm: ‘business performance management’) waarmee gemeten kan worden, vormt voor managers een aantrekkelijke mix. Ook omdat bpm-software tevens een hulpmiddel is om beter zicht te krijgen op gemaakte kosten, zodat kostenbesparingen bij reorganisaties makkelijker realiseerbaar zijn.
Welke oplossingen zijn er?
Hyperion is volgens onderzoeksbureau IDC nog steeds de marktleider op het terrein van business performance management. Daarnaast bestaan er talloze oplossingen. Sommige maken deel uit van een groter erp-pakket, zoals van Oracle of SAP, of business intelligence-software (bijvoorbeeld Cognos). Maar er is ook een riedel aan losstaande toepassingen voorhanden. Dit beeld gaat feitelijk op voor de totale markt van financiële software. Er zijn oplossingen te over. De keuze voor het goede pakket hangt samen met waarvoor het exact moet dienen, of het past binnen de gehanteerde it-architectuur en of het makkelijk aan te passen is aan veranderende boekhoudregels. Extra aandacht zou in de voorbereiding moeten uitgaan naar de koppeling met andere software, het uitwisselen van gegevens, het kunnen consolideren van data en het maken van rapportages. Kortom, veel testen dus.
Bronnen: FINANCIEELcentraal & Computable