Investeren in ERP software is voor sommige bedrijven een noodzakelijkheid. Sommige ERP leveranciers beschouwen dit als de voorwaarde voor hun ‘verdienmodel’, soms in de meest letterlijke zin. Het Nederlands Kenniscentrum kwam de laatste jaren vaak in contact met technische bedrijven die sneller willen inspelen op de vraag van klanten en die hun voorraadbeheer efficiënter willen maken. Een bedrijf actief in de scheepsbouw en maritieme techniek nam eind 2014 contact met ons op en kwam al snel in een selectietraject dat nogal wat gesprekken en tijd vergde om de geschikte ERP leverancier te vinden. Enkele leveranciers kregen na de vaststelling van een longlist te horen dat ze er niet bij zaten en boden plotseling een lagere prijs. Dat is opvallend, om niet te zeggen onrustbarend.
Uw leverancier is alleen bezig met de verkoop van ERP software of ook oplossingsgericht bezig?
In het land van softwareontwikkeling is er veel concurrentie, zeker als het gaat om ERP software voor middelgrote ondernemingen. De inzet is dan ook hoog. Als een MKB-bedrijf eenmaal voor bepaalde ERP software heeft gekozen, zal deze in de praktijk een forse initiële investering moeten doen en nog jaren licenties moeten afdragen. De vraag is daarom gerechtvaardigd of de ERP aanvrager te maken krijgt met een ERP leverancier die primair denkt aan zichzelf of die meedenkt met de aanvrager om de meest optimale oplossing voor de organisatie te implementeren, zelfs als dit een eenvoudiger en goedkoper ERP systeem als gevolg heeft. Uiteraard is dit misschien wat te zwart-wit gesteld. Want het is vaker en/en. ERP software leveranciers zijn vaak partijen die zowel werken aan hun omzet als gevoelig zijn voor reputatieschade door te agressieve verkooptactiek. Uit de case met de desbetreffende scheepsbouwer is evenwel vast komen te staan dat er nog steeds softwareleverancier rondlopen die linksom of rechtsom primair bezig zijn met de verkoop van hun product, niet met de oplossingen voor de potentiële klant.
Plotseling een lagere prijs voor ERP software aanbieden zorgt voor grote vraagtekens
Uit gesprekken met het desbetreffende bedrijf in de scheepsbouw kwam het volgende naar voren; er was een leverancier die zomaar € 32.000 van zijn prijs afhaalde, een ander deed het met een slordige € 22.000. We gaan hier geen percentages noemen, maar dat waren bijna ‘bovennatuurlijke’ kortingen op de totale offerte. De indruk die ‘de klant’ van dit soort aanbiedingen krijgt is niet bijzonder positief. Had men bijna de overtuiging dat ERP software leveranciers vooral bestaan uit intelligente kenniswerkers die vooral uit zijn op het oplossen van problemen, blijkt dat sommigen de mentaliteit van de tweedehands autoverkoper hebben overgenomen. Hoe dan ook, hoed u voor de ERP leverancier die plotseling met een lagere prijs aan komt zetten voor dezelfde functionaliteit. Vraag u af of deze (te) commerciële leverancier de geschikte partij is voor uw organisatie.
Heeft u behoefte aan informatie over ERP software? Heeft u vragen over de wijze waarop u een ERP software selectieproces organiseert of zoekt u specifieke implementatiepartners? Naast specifieke kennis over ERP leveranciers die voor uw geval van belang zijn, kunt u bijvoorbeeld ook deelnemen aan de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum zodat u snel met potentiële ERP software leveranciers in gesprek kunt komen. Vraag ons software informatiepakket aan!
Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen ERP informatieaanvrager en ERP softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.