Selecteer een pagina

De groeiende populariteit van Cloud Computing heeft voor veel bedrijfsapplicaties een grote impact gehad. CRM systeem leveranciers die niet meer Cloud CRM aanbieden vallen vandaag de dag al bijna altijd uit de (selectie)boot. Dit geldt ook voor online urenregistratie systemen of e-hrm in de cloud. De grote afwezige in dit lijstje is cloud ERP, maar daar gaat verandering in komen…

Deze populariteit van cloud ERP zorgt weer voor de nodige verwarring en het door elkaar halen van feiten en mythes. Laten we daarom een paar mythes onder de loep nemen:

De eerste mythe: cloud ERP is hetzelfde als gehoste ERP

Cloud ERP is zeker niet hetzelfde als gehoste ERP. Er zijn een aantal verschillen tussen cloud ERP en gehoste ERP voor wat betreft het softwareonderhoud, netwerkverkeer, veiligheid en internet afhankelijkheid.

Bij gehoste ERP moeten alle gebruikers de software installeren en onderhouden. Bij cloud ERP is dat niet het geval, waardoor de IT afdeling een minder grote druk heeft op onderhoud en gebruikersbeheer.

Cloudgebaseerde ERP is ontworpen om netwerkcommunicatie te minimaliseren. Gehoste ERP daarentegen is gemaakt met als achterliggende gedachte dat de klant en server een snelle ethernetconnectie hebben. Er wordt bij gehoste ERP dus veel meer verstuurd tussen de server en klant. Hierdoor is het netwerkverkeer drukker.

De communicatie bij een cloud ERP-systeem gaat van de browser naar de server. Hierdoor is de browser fraude gevoelig. Bij de gehoste ERP heeft men meer zekerheid. Maar om ook zekerheid te bieden voor cloud ERP, verifieert de browser eerst alle data voor deze wordt overgebracht naar de database. De transmissieweg is ook gecodeerd, waardoor er meer veiligheid wordt geboden.

De tweede mythe: Cloud ERP-software is goedkoop

ERP in de cloud zorgt werkelijk voor besparingen. Dit komt doordat er bijvoorbeeld minder IT-medewerkers nodig zijn. Er moet echter meer worden uitgegeven aan ontwikkelingstraining, datamigratie, softwareconfiguratiebeheer en analyse van de diverse, noodzakelijke randapparatuur en onderdelen.

De voor- of nadelen van cloud ERP verschillen dus per bedrijf, omdat deze afhankelijk zijn van de omstandigheden van het betreffende bedrijf.

Over het algemeen blijkt het dat SaaS ERP op den duur goedkoper uitvalt voor kleinere bedrijven die geen IT-afdeling hebben om steeds te werken aan het ERP-systeem. Voor middelgrote en grote bedrijven blijkt dat SaaS ERP op den duur weer meer kost dan ERP op locatie.

Alhoewel gehoste ERP (oftewel ERP op locatie) in het begin meer kost, zal het middengrote en grote bedrijven op den duur minder kosten dan SaaS ERP.

De derde mythe: Cloud ERP-oplossingen kunnen niet aangepast worden

Aan de hand van de ERP-oplossing waar men mee werkt, kan dit waar zijn. Het kunnen aanpassen van het ERP-systeem heeft te maken met het enkele- of meerderegebruikersysteem. Beide hebben hun voor- en nadelen, maar de enkelegebruiker cloud ERP-software kan wel worden aangepast. Het kan worden opgeschaald of afgebouwd als het bedrijf groeit of juist in grootte afneemt. Er kunnen te allen tijde gebruikers worden toegevoegd of verwijderd.

Een enkelegebruiker ERP-oplossing is dus flexibeler.

Conclusie

Het komt erop neer dat cloud-computing steeds sterker zal groeien waarbij,helaas, mythes en feiten altijd wel door elkaar zullen blijven lopen.