Een bedrijf gespecialiseerd in het verhuren en bouwen van tenten en demontabele gebouwen voor evenementen, nam in Maart 2014 contact op met het Nederlands Kenniscentrum. Eigenlijk was men op zoek naar een goed Document Management systeem maar als een ERP leverancier dat ook gelijk kon leveren, was dat een beter alternatief. De eisen voor de software waren uitgebreid en het bedrijf klopte bij het Nederlands Kenniscentrum aan om geschikte softwarekandidaten te helpen selecteren. De organisatie bekeek mede op aanraden van het Nederlands Kenniscentrum demo’s van Exact Nederland, SAP en Microsoft om vervolgens uit te komen bij Microsoft Dynamics AX van leverancier Pylades. De reden hiervoor was de compleetheid van het systeem. Dat brengt ons op de vraag; als u toch voor een ERP systeem van Microsoft gaat, moet u dan kiezen voor Microsoft Dynamics NAV of AX en wat bedoeld men eigenlijk met ‘compleetheid’?
ERP software selecteren; Microsoft Dynamics NAV (Navision) of AX (Axapta?
Het gaat te ver om in dit artikel alle verschillen tussen de twee Microsoft ERP platformen te benoemen. In hoofdlijnen is het meest gehoorde verschil tussen beide systemen dat als het echt complex wordt en als uw bedrijfsprocessen in meerdere landen operationeel zijn (end-to-end operaties zoals distributie, retail, productie etc…), men voor AX zou moeten kiezen. Dit betekent defacto dat als u met Microsoft Dynamics NAV hetzelfde wilt bereiken, u veel meer maatwerk of ‘add-ons’ nodig zou hebben. Dit bedoelt men dan ook met de compleetheid van AX, het kan meer bedrijfsprocessen aan in meerdere landen en hoeft als het even kan niet uitgebreid of aangepast te worden.
In principe is dit een juiste veronderstelling, Dynamics NAV software wordt door Microsoft al jaren gepresenteerd als een oplossing voor het midden- en kleinbedrijf en de ervaringen van het Nederlands Kenniscentrum leiden tot dezelfde conclusie. AX implementatietrajecten duren substantieel langer en vergen meer van een bedrijf voor wat betreft aanpassingen binnen de organisatie en een veranderde werkmethodiek. Bedrijven die op voorhand van plan zijn een zwaarder systeem zoals AX in te voeren, zullen ook meer tijd nodig hebben om een gedetailleerd selectieproces tussen bijvoorbeeld Microsoft Dynamics AX en SAP te voltooien.
Het begrijpen van de exacte verschillen tussen beide systemen, zorgt uiteindelijk voor een veel betere start van een software selectieproces en een helder omschreven Request For Information. Op het eerste gezicht lijken AX en NAV veel op elkaar zeker, nu AX ook al een tijdje als Cloud oplossing beschikbaar is. Op de site van Dynamics People vonden wij helder geformuleerde informatie over de verschillen tussen NAV en AX die verder gaat dan alleen de algemeenheden zoals hiervoor omschreven.
Ervaren softwarepartners van Microsoft die AX implementeren
Er zijn vele bedrijven in Nederland actief die Microsoft Dynamics AX oplossingen implementeren. Pylades is sinds 1986 met succes actief als integrale dienstverlener op het gebied van informatietechnologie en is een ervaren partij als het gaat om implementatie van Microsoft Dynamics AX oplossingen. Softwareleverancier HSO ontstond in 1989 en is net als Pylades Microsoft Gold Partner en heeft vestigingen in Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Dynamics Software richt zich als Independent Software Vendor (ISV) (1) op het ontwikkelen van add-ons voor Microsoft Dynamics AX. Het bedrijf is vooral bekend vanwege haar DYS Service Management oplossing die werd verkozen als een van de beste AX add-ons. Een andere AX expert is bijvoorbeeld het bedrijf Ultimate Software uit Zwolle. Sinds de oprichting in 1993 houdt Ultimate zich bezig met de implementatie van ERP-systemen van Microsoft Dynamics AX (Axapta).
Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.
Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.
U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan leveranciers. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.