Dat computersystemen en informatie beveiligd moeten worden, lijkt een cliché. Toch handelt lang niet iedereen hiernaar in de praktijk. Voor Urbanet een goede reden om twee platforms over informatiebeveiliging te sponsoren: één voor de zorgsector en één voor het MKB. Beide platforms zijn ontstaan op initiatief van Helder Resultaat.
Diefstal van financiële informatie van bezoekers van een webshop, persoonlijke gegevens uit een medisch dossier die op straat komen te liggen, vertrouwelijke e-mails die onderschept worden: het zijn incidenten die iedereen wil voorkomen. Helder Resultaat is daarom begonnen met twee projecten over informatiebeveiliging.
MKB en zorgsector
“Samen met Syntens hebben wij de werkgroep Informatiebeveiliging in het MKB, een passende standaard in het leven geroepen die tot doel heeft om informatiebeveiliging voor het MKB toegankelijker te maken”, vertelt Paul Pelsmaeker van Helder Resultaat. “Veel ondernemers dienen zich bewust te worden van het belang van dit onderwerp.” Met behulp van het digitale platform van Urbanet wordt de online communicatie tussen de leden van deze besloten werkgroep gefaciliteerd. Het andere platform richt zich op de gezondheidszorg. Informatiebeveiliging is hier een hot item, zeker nu de introductie van het elektronisch dossier nadert. Pelsmaeker: “Dit is een open werkgroep. Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp kan meedoen! Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de LinkedIn NEN 7510 community of rechtstreeks op het platform. Eenmaal lid van dit platform, kunnen mensen zich mengen in discussies, kennis delen of zelf interessante informatie toevoegen.”
Behoefte in de markt
Beide platforms zijn hard nodig, vindt Pelsmaeker. “Helder Resultaat signaleerde een concrete behoefte in de markt. Daar hebben we op ingespeeld. Commerciële organisaties kunnen veel leren van wat het veld nodig heeft. Waar liggen de behoeftes? Hoe kunnen productontwikkelingen op dit gebied bijdragen aan het slagen van IB-projecten?” Harry Nijkamp, directeur van Urbanet onderstreept dit: “Als MKB-bedrijf én softwareontwikkelaar ligt dit onderwerp ons aan het hart. Voor de toekomst van het ondernemen is gedegen informatiebeveiliging onontbeerlijk. Wij dragen daarom graag een steentje bij in de vorm van de kosteloze inzet van onze ProjectToolkit voor beide platforms.” Pelsmaeker is blij met de bijdrage van Urbanet: “De ProjectToolkit van Urbanet is een ideaal instrument gebleken om beide platforms te realiseren. Zonder tussenkomst van ontwikkelaars zijn zaken eenvoudig aan te passen. Zelfs de grafische vormgeving!”.