Microsoft lanceert een nieuwe dienst op Saas-gebied. Softwaremakers kunnen hun applicaties voortaan vanuit datacenters van Microsoft laten draaien. Daarmee zet Microsoft een stap in de hostingmarkt. Het platform, dat gisteren op de Professional Developer’s Conference werd gepresenteerd, heet Windows Azure.
Met het maandag aangekondigde Windows Azure hoopt Microsoft een inhaalslag te kunnen maken ten opzichte van Google en Amazon. “Wij willen de beste aspecten van software met de beste aspecten van services combineren”, vertelde Ozzie aan de duizenden belangstellenden die op de Microsoft-conferentie aan de Amerikaanse westkust waren afgekomen. “Wie zichzelf de vraag stelt of cloud anders is dan andere technologiën uit het verleden, kan daar volmondig ‘ja!’ op antwoorden.”
De woorden van Ozzie verraden dat Microsoft grote plannen heeft met het besturingssysteem dat juist niet thuis of op het bedrijf komt te draaien. Volgens Bob Muglia, vicepresident van de servertak van de Redmond-gigant, is de aankondiging van Azure de grootste sinds het bedrijf in augustus 1991 de NT-technologie aankondigde die vervolgens tot XP en Vista leidde, maar ook de basis vormt van Windows 7, waar Microsoft dinsdag meer details over zal onthullen.
De grote verandering van Azure ten opzichte van besturingssystemen als Vista en Server 2008 is dat de serviceomgeving volledig in de cloud, oftewel op servers van Microsoft zal draaien. Via een web-interface hebben ontwikkelaars de mogelijkheid om het systeem te beheren, maar het daadwerkelijke rekenwerk van queries gebeurt niet meer offline.
Het webplatform integreert verschillende bestaande diensten en producten van Microsoft, zoals .NET, SQL Server, SharePoint en Dynamics CRM en Live Services, dat een brug vormt tussen Azure en Microsoft applicaties die lokaal op pc’s draaien.
In de loop van 2009 komt Azure voor zowel hobbyisten als grote bedrijven beschikbaar. Wanneer precies laat Microsoft mede afhangen van de feedback die het krijgt van de groep programmeurs aan wie tijdens de PDC 2008 een developerkit van Azure beschikbaar is gesteld.