Selecteer een pagina

We hebben uiteindelijk gekozen voor Trimergo. De ERP software van deze ontwikkelaar legt de focus op projectmatig werkende productiebedrijven, dat is hun bestaansrecht en dat past goed bij ons. Het is no-nonsense en pragmatisch, niet te complex of te moeilijk.

Bayards is één van ’s werelds leidende aluminium constructiebedrijven. Het bedrijf werkt projectgericht en is actief in verschillende industrieën over de hele wereld. In januari 2016 zocht het bedrijf contact met het Nederlands Kenniscentrum. Men was op zoek naar een ERP systeem dat goed zou passen bij de projectmatige manier van werken van Bayards. Het in gebruik zijnde Exact Globe was niet toereikend genoeg om de manier van werken en alle bedrijfsprocessen van de onderneming te ondersteunen. Het werk van Bayards Aluminium Constructies B.V. is zeer divers, het ontwerpt en bouwt onder meer zelfdragende rompconstructies voor hightech verkenningsvoertuigen voor de militaire industrie en levert scheepsrompen en opbouwen voor marktleiders op het gebied van de superjachtbouw in Nederland. ICT manager Arjan Heuvelman van Bayards Aluminium Constructies B.V. had al een groot aantal ERP leveranciers bestudeerd voordat contact werd gezocht met het Nederlands Kenniscentrum. Hij zocht hulp om uit de behoorlijk lange lijst ERP aanbieders een aantal flexibele en echt ‘projectgedreven’ oplossingen te selecteren. 

Benodigde ERP functionaliteit en de noodzakelijke koppelingen met andere software

Het werk van Bayards begint meestal op de engineeringsafdeling. De in gebruik zijnde CAD-software zoals die van Tekla Structures en Trimble, zouden gekoppeld moeten worden aan het nieuw ERP pakket en ook de stukslijsten zouden via de ERP oplossing geïmporteerd kunnen worden in die programma’s. Het nieuwe systeem zou bedrijfsbreed moeten kunnen worden ingezet, per afdeling zouden planningen met behulp van de ERP software moeten worden opgesteld. Van belang was ook dat de afdeling kwaliteitsbeheer goed met het systeem zou kunnen werken (certificatenbeheer), bovendien zou er een soort track-en-trace systeem moeten komen zodat men kon zien waar alle producten en materialen werden ingezet of waar ze onderdeel van uitmaakten. De financiële administratie hoefde volgens dhr. Heuvelman niet gelijk geïntegreerd te worden, maar als het allemaal in hetzelfde systeem kon worden opgelost, zou dat zeker handig zijn. Een koppeling met de CRM functionaliteit van Microsoft Dynamics zou noodzakelijk zijn evenals een connectie met Exact Synergy. Primair van belang was dat vanaf de werkvoorbereiding en de inkoop tot en met de logistiek het nieuwe ERP systeem alle informatie omtrent deze bedrijfsprocessen perfect bij kon houden.

Advies van het Nederlands kenniscentrum en het software selectietraject

Dhr. Heuvelman van Bayards had al een groot aantal ERP leveranciers gesproken of onderzocht. Partijen zoals Pulse, Edam en Prodware bijvoorbeeld, maar ook de pakketten van SAP waren al bestudeerd. Hij had tevens demo’s gezien van JD Edwards en Trimergo en hij zou ook graag nog een aantal Microsoft alternatieven willen onderzoeken. Begin maart 2016 kwam het Nederlands Kenniscentrum met een lijst van vier ERP-leveranciers die potentieel zouden kunnen voldoen aan de diverse functionaliteitswensen. Dit waren Infor, Netsuite Benelux, Thinkwise en Blacksnow. Later werd hier nog de software van Ridder Data Systems aan toegevoegd.
Voor implementatie van de software van Thinkwise en Blacksnow zou maatwerk noodzakelijk zijn, iets waar het bedrijf niet echt om zat te springen. Men zocht liever een totaalpakket waarmee men snel uit de voeten kon en waarvoor geen al te ingewikkelde en langdurige aanpassingsprocedures voor nodig waren. In April stelde het bedrijf een RFI (Request For Information) op en stuurde deze naar een aantal leveranciers waaronder Infor, Ridder, Trimergo, Isah en IFS. Ook Microsoft Dynamics AX werd als mogelijkheid onderzocht. Uiteindelijk werd een shortlist opgesteld bestaande uit Infor, Trimergo en een Microsoft Dynamics AX leverancier. Er werd uiteindelijk gekozen voor de software van Trimergo.

ERP software van Trimergo

Met de slogan “Trimergo ontwikkelt en implementeert ERP software voor projectgedreven bedrijven” is deze ERP ontwikkelaar sinds 2001 actief in tal van branches waaronder de maritieme sector, de machinebouw, de offshore industrie en de bouw- en toeleveringsindustrie. De ERP software van Trimergo optimaliseert de materiaal en capaciteitsplanning per project, gecoördineerd door de overkoepelende portfolioplanning. Het resultaat volgens Trimergo: kortere doorlooptijden, betere projectmarges en hoge bezettingsgraden. Trimergo ERP wordt toegepast bij projectgestuurde bedrijven, van het MKB tot grotere multinationals. Trimergo kent inmiddels een lange lijst gerenommeerde opdrachtgevers zoals ‘Damen Shipyards’, ‘SAS offshore’ en bijvoorbeeld ‘Mercon Steel Structures’. Inmiddels kan Bayards aan de portfolio van Trimergo worden toegevoegd.

Om geen onacceptabel lange levertijden te krijgen is een projectgestuurd bedrijf vaak genoodzaakt in te kopen zonder over alle gegevens te beschikken. Tussenvoorraden kent men nauwelijks. Hierdoor ontstaat een grote overlap tussen de projectfasen, met de bijbehorende interactie en dus ook afstemmingsproblematiek. Als gevolg van deze overlap is de continue afstemming tussen de projectplanning, inkoop, ontwerp en capaciteitsplanning de uitdaging voor elk projectgestuurd productiebedrijf.

(website Trimergo)


Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een succesvolle match tussen informatieaanvrager en ERP softwareaanbieder of ter illustratie van een naar tevredenheid afgerond selectieproces. Bij de publicatie van dit artikel is rekening gehouden met de belangen van beide partijen, reviews zijn daarom soms anoniem geschreven. Alleen als aanvragers daar toestemming voor geven, worden zij met naam en toenaam genoemd.

Vraag ons software informatiepakket aan en ontvang gerichte informatie over softwareleveranciers die aan uw specifieke softwarevraag voldoen. Ontvang reviews van gebruikers, introductievideo’s en onze handige checklist.

U krijgt rechtstreeks toegang tot ons selectiehulpplatform zodat u allerlei vragen kunt stellen aan leveranciers van ERP software. Zo komt u tot een afgewogen beslissing en start u het selectieproces met voldoende kennis en achtergrondinformatie. De vervolgstappen bestaan onder meer uit het uitnodigen van diverse softwareleveranciers voor een gesprek en het bezoeken van de Kennisdag van het Nederlands Kenniscentrum.