Onlangs heeft Systemat N.V. (lasne) zijn Cloud 2.0-aanbod aangekondigd. Systemat N.V. is integrator van computeroplossingen en IT-dienstverlener en heeft 2,25 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe cloud-infrastructuur in het Groothertogdom Luxemburg. Deze nieuwe cloud-infrastructuur wordt gehost in de installaties van Luxconnect in Bettembourg en Bissen-Roost. In het datacenter in Jumet worden er momenteel ruim 1200 virtuele machines gehost voor ongeveer 150 klanten. Het nieuwe datacenter bevat 5000 virtuele machines. Ceo Pierre Focant en country director KMO Luc Warnotte stellen: “Systemat wil in het eerstvolgende jaar op zijn minst het aantal virtuele machines in zijn portfolio verdubbelen.”
Bij Systemat is er sprake van een verschuiving van cloud naar massa-cloud. Het bedrijf wil zich binnen die branche onderscheiden door zich in het bijzonder te richten op het KMO-segment en zich te plaatsen als local cloud integrator. Als gevolg van buitenlandse expansie, toenemende mobilitiet, schaalvergroting en overnames, vraag naar high-availability, verspreide werkplekken en verschillende IT-systemen en het gebruik van CRM-applicaties, is de vraag naar cloud-functionaliteit toegenomen bij KMO’s.
De verzoeken van kleineren bedrijven bevinden zich steeds meer in het thuiswerken en de toegang tot het bedrijfsnetwerk van op afstand en backup recovery.
Pierre Focant zegt: “Massa-cloud providers kunnen niet al die behoeften optimaal afdekken. Omwille van zijn specifieke karakter heeft de KMO nood aan een totaalbenadering.”
Voor wat betreft de software willen kleine en middelgrote bedrijven niet betalen voor het licentiemodel, vindt Luc Warnotte. De groei van mobiele apparaten en SaaS (software-as-a-Service) dwingen lokale software-spelers te andere onmiskenbaar in de richting van de cloud.
Marktmomentum
In het kort: de migratie naar de cloud vindt momenteel plaats in de markt. Als lokale cloud integrator streeft Systemant naar een volledige migratie.
De ceo stelt overtuigd: “Return on-investment is voor een bedrijf enkel mogelijk indien alle applicaties naar de cloud worden migreerd, ook de non cloud-native applicaties. Er is geen weg tussenin.”
Als lokale cloud provider heeft Systemant ruime ervaring. Het bedrijf heeft al jaren een datacenter in Jumet, waarmee heel veel virtualisatie-expertise isopgebouwd. Bovendien heeft Systemat heel veel expertise in huis op het gebied van integratie (“Migratie naar de cloud is ook integratie,” genaamd) en het mobile device management. Hierbij is de laatst toegekende erkenning als “Apple Auhorised Systems Integrator” niet onbelangrijk.
Met boekhoudpakket Popsy, dat inmiddels is afgegeven aan Allegro Software, bewees het bedrijf sterk genoeg te zijn om niet cloud native-applicaties naar de cloud te kunnen overbrengen.
“Onderzoek toont aan dat 48% van de Belgische KMO’s klaar is voor een migratie naar de cloud in de komende drie jaar,” weet Warnotte.
Groothertogdom Luxemburg
Systemat haalt nog ongeveer een kwart van zijn inkomsten uit het Groothertogdom Luxemburg. Dat heeft uiteraard bijgedragen aan de keuze voor de inplanting van het nieuwe datacenter. Maar ook andere factoren waren essentieel,
Pierre Focant: “Luxemburg staat bekend om de kwaliteit van zijn IT-infrastructuur, dat binnen Europa “top of the bill” is. Voorts bevindt ons nieuwe Tier 4-datacenter (lees: conform de strengste normen, nvdr.) zich in een land waar bijzonder strenge beveiligingseisen gelden. Tevens speelde ook onze PSF-status (Professional of the financial sector) een rol bij de keuze voor Luxemburg, dat, zoals bekend, een sterk uitgebouwde financiële dienstensector huisvest”.
Cloud-penetratie in KMO-segment opvoeren
Van Systemat’s 1.000 KMO-klanten zijn er nu ongeveer 10% die al volledig binnen de cloud werken. Het cloud-aanbod bestaat nu uit ongeveer een twintigtal applicaties (ERP, boekhouding, verticals voor advocaten- en immobiliënkantoren, …). Dat aanbod wordt in de toekomst stelselmatig uitgebouwd.
Systemat wil alvast zijn cloud-inkomsten in de komende twaalf maanden verdubbelen. Het rekent daarvoor ook op zijn regionale aanwezigheid om KMO’s in hun migratiebeleid naar de cloud te ondersteunen. In België en Luxemburg heeft het bedrijf zes uitvalsbases, waarvan twee in Vlaanderen, met name in Antwerpen (Wilrijk) en Gent (Sint-Martens-Latem).