Selecteer een pagina

De implementatie van cloud computing kent diverse aanpakken waaruit bedrijven kunnen kiezen. Zo is er een revolutionaire en een evolutionaire benadering. Die twee verschillen hemelsbreed van elkaar. Bedrijfseigenaren moeten het besluit nemen welke aanpak het best voor hen werkt.

Het aantal bedrijven dat cloud computing invoert, wordt steeds meer. Dit doen deze bedrijven om kosten te verminderen en efficiëntie te verbeteren. Het is echter steeds weer een discussie over welk model het bedrijf zal gebruiken. De essentie van de revolutionaire aanpak is dat toepassingen opnieuw worden geprogrammeerd zodat bedrijven optimaal voordeel kunnen halen uit het gebruik van de cloud. De evolutionaire aanpak daarentegen, heeft als principe dat bestaande applicaties van het bedrijf worden ondergebracht in de cloud zodat de efficiëntie wordt verbeterd en er is daarbij een mogelijkheid tot een ‘betaal per gebruik’- model, waarbij er slechts voor werkelijk gebruikte capaciteit wordt betaald.

De revolutionaire aanpak

Deze benadering is gebaseerd op een platform en gericht op toepassingen. Er worden hierbij toepassingen gebruikt die speciaal voor de cloud zijn ontworpen en ook daarin worden ondergebracht. Bij de creatie van deze oorspronkelijke toepassingen voor de cloud, is er rekening gehouden met grotere schaalbaarheid en het hosten vindt plaats op diverse servers. Op die manier ontstaat er verbeterde efficiëntie van de gebruikservaring en snelle toepassingen met een enorm reactievermogen voor bedrijven.

Er zijn drie essentiële aspecten die de keuze voor een revolutionaire aanpak beïnvloeden. Als deze drie van toepassing zijn op een bedrijf, is deze aanpak waarschijnlijk de beste voor dat bedrijf. Deze methode is uitermate geschikt voor opstartende bedrijven die grootschalige uitdagingen willen aangaan en dus een enorm schaalbare cloud moeten gebruiken. De drie essentiële factoren zijn als volgt:

  1. Legacy-infrastructuur is niet van toepassing en de noodzaak om gebruik te maken van legacy-toepassingen, bestaat niet.
  2. Voor support van de bedrijfsvoering zijn er schaalbare Web 2.0 applicaties nodig.
  3. De omvang van de schaal van de applicatie behoeft dat er in de software beschikbaarheid en veerkracht worden geïmplementeerd in plaats van dat deze wordt geboden door de fysieke architectuur.

Het kan ook best dat grote organisaties zullen kiezen voor deze aanpak, omdat ze veel moeten uitgeven aan energieverbruik en het datacenter zelf. Het is voor hen noodzakelijk om efficiënte systemen te creëren, omdat elke eurocent en watt telt voor al de duizenden servers.

De evolutionaire aanpak

De essentie van deze aanpak berust op een veel geleidelijker proces bij de invoering van cloud computing. In de planning van het ict gebeuren, is de evolutionaire aanpak een heel logische stap voor organisaties die een geconsolideerd datacenter hebben, enorm veel hebben gespendeerd om te virtualiseren en zijn aangewezen op traditionele toepassingen voor hun bedrijf.

In zo een geval is het zo dat bestaande bedrijfstoepassingen die daarvoor niet ontwikkeld waren, in een verticaal schaalbaar milieu worden geplaatst. Dit kan doordat virtualisatie met terugwerkende kracht ideaal wordt gemaakt voor een cloud-milieu.

Als bedrijven kiezen voor de evolutionaire aanpak, kunnen zij op rustige wijze een cloud-infrastructuur creëren door steeds weer lagen van ict opties erbij te zetten, zoals facturatie gebaseerd op gebruik, automatische provisioning, een pool van ict bronnen en noem maar op. Dit alles terwijl beleidsregels en processen worden aangepast aan de hand van het nieuwe model.

Ook bij deze aanpak zijn er drie essentiële aspecten die de keuze voor dit model beïnvloeden. Die drie zijn:

  1. Om de bestaande processen te optimaliseren, zijn er legacy toepassingen nodig.
  2. Het bedrijf heeft al veel geld gestopt in het virtualiseren.
  3. Door de strategie en cultuur van het bedrijf is er in elk stadium van de invoering vooraf bewijs nodig en een geduldige afweging.

Een van meest essentiële de kenmerken van deze aanpak is dat er tijdens elk stadium nieuwe lagen worden bijgezet zodat de efficiëntie en meegaandheid steeds toenemen. Bedrijven hoeveel geen geduld te hebben om te wachten totdat het resultaat compleet in overeenstemming is met de definitie van een private cloud om daaruit hun voordeel te halen. Bedrijven kunnen zonder zorgen op elk gewenste punt stoppen.

Bedrijven hebben ook de mogelijkheid om voor een gecombineerde aanpak te kiezen in plaats van één specifieke benadering. Het is gebleken dat de private en hybride clouds even snel groeien. Dit is gebleken uit een enquête van Dell en Intel, die recentelijk werd gepubliceerd.
Ongeacht voor welke oplossing bedrijven mochten kiezen, is het gebleken dat cloud computing in de komende drie tot vijf jaren zal blijven groeien totdat deze een pijler is geworden van de zakelijke ict-infrastructuur. De kenmerken en elementen van cloud computing zullen weliswaar door de ict worden geabsorbeerd. Dan zal cloud computing slechts een onderdeel zijn van de bedrijfsautomatisering. Het doel zal dan zijn: de versnelling van de resultaten en de optimalisatie van bedrijfsprocessen.